Är Nokia ett nytt Facit?

Plötsligt händer det. Likt Facit började Nokia efter år av lönsamhet och tillväxt att plötsligt uppvisa mörkröda siffror.

I båda fallen tycks existerande kompetenser ha blivit en hämsko.

I Facits Åtvidaberg hade bolaget byggt upp en förmåga att väva ihop finmekanik i form av kugghjul och fjädrar till snygga räknemaskiner som resulterade i rejäla vinster. Alla inköp av komponenter, hela tillverkningsprocessen och all utveckling handlade följaktligen om mekanik. I och med övergången till elektronik förintades värdet av denna kompetens på några år i början av 70-talet och krisen var ett faktum.

Nokias problem handlar i allt väsentligt om att skiftet till smartphones kräver kompetens inom mjukvara. Företagets framgångar under 90- och 00-talet handlade i allt väsentligt om att man snabbt lyckades utveckla ny, användarvänlig hårdvara. Den som följt Nokia en längre tid hade kunnat ana att hårdvarukulturen skulle skapa problem. Nokia behövde verkligen kämpa för att få in email-applikationer m.m. i sina mobiltelefoner.

Faktumet att smartphones kräver andra kompetenser än de Nokia traditionellt byggt upp, i kombination med den strategiska felsatsningen på Symbian kan ses som de främsta orsakerna till bolagets problem. Om det blir ett nytt Facit eller inte återstår att se:


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or create a trackback from your own site.

One Response to “Är Nokia ett nytt Facit?”


  • Kommentar from Keeley Drewer

    Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>