När tidernas bästa förvaltare fyndköpte Volvo 1985

Den legendariske investeraren Peter Lynch är helt klart en av mina husgudar. Hans fond på Fidelity gav under 13 år en genomsnittlig årsavkastning på 29 procent, vilket gör honom till en av de bästa förvaltarna genom tiderna. Hans böcker rekommenderas varmt för den som är intresserad av aktier och investeringar.
En bit in på 80-talet hade Lynchs framgångar attraherat så mycket kapital att han fick söka sig bort från den amerikanska marknaden för att hitta nya investeringsobjekt. Under sin Europaturné kom så Lynch till Göteborg och Torslanda för att besöka Volvo.

Det var förmodligen första gången Volvo fick besök av en amerikansk förvaltare. I en av sina böcker berättar Lynch hur han blev mycket väl mottagen av den i det närmaste smickrade ledningen och hur han visades runt bland fabrikerna på Hisingen.

Till sin stora förvåning insåg Lynch att företaget Volvo var gratis. Aktien kostade motsvarande 34 dollar, vilket också var den mängd likvider som fanns i bolaget, per aktie. Den som köpte aktier i Volvo fick med andra ord alla fabriker och andra materiella tillgångar samt alla framtida vinster till priset 0 kronor!

Lynch såg möjligheten, lade en rejäl slant i Volvo och mycket riktigt blev det en sagolikt bra investering under de kommande åren.

Det verkar egendomligt hur en så uppenbar felprissättning kunde få existera på en relativt fri marknad. Förklaringen står att finna i höga transaktionskostnader. En transaktionskostnad brukar definieras som de kostnader man måste betala för att köpa eller sälja någonting. Dessa består bland annat av sök- och informationskostnader samt kostnader för att säkerställa att parterna uppfyller sina åtaganden.

Transaktionskostnaden för ett lägenhetsköp skulle exempelvis vara tiden det tar att leta upp rätt objekt, läsa på om bostadsrättsföreningen, gå på visningen, delta i budgivningen, skriva kontrakt etc. Höga transaktionskostnader medför normalt sett att marknaden fungerar sämre och att felprissättningar lättare uppkommer.

Om det är någon marknad där transaktionskostnaderna har minskat markant sedan 80-talet så är det finansmarknaden. Det är idag mycket enklare att ta fram årsredovisningar, kvartalsrapporter, uttalanden från ledningen, branschstatistik, följa aktiekurser, genomföra köp och så vidare. Som en följd av de fortfarande höga transaktionskostnaderna på 80-talet kunde den som vände på tillräckligt många stenar gör riktiga kap, vilket ju var precis vad Lynch lyckades med.

Digitaliseringen och de därmed sänkta transaktionskostnaderna har medfört att den här sortens fynd är betydligt svårare att göra idag.


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or create a trackback from your own site.

One Response to “När tidernas bästa förvaltare fyndköpte Volvo 1985”Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>