Tilltagande avkastning

I fredags åt jag lunch med Tomas Olsson på Sigma, han berättade att det numera laddas upp 3500 bilder på Flickr varje minut. Vi lekte med tanken hur många gamla Kodak-rullar det skulle ha motsvarat och jag drog en parallell till finansmarknaderna.

Idag omsätter Stockholmsbörsen motsvarande hela 1970-talets omsättning på endast en dag. En sådan volym av transaktioner hade under aktiebrevens förlovade dagar krävt att tiotusentals människor vände och sände papper dagarna i ända.

När det fysiska mediet för produktion och spridning av information försvinner upphör också nationalekonomins antaganden om knappa resurser, avtagande avkastning m.m. att gälla. Vi går från knapphet till överflöd och från en ekonomi där all produktion förr eller senare ledde till avtagande avkastning. Nu är det tilltagande avkastning som gäller.


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or create a trackback from your own site.

There are no comments yet, be the first to say something


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>